be6
Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018 15:11

Ανακοίνωση της ομογένειας για το Θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ 'Η Ο ΘΝΗΣΙΓΕΝΗΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η διπλωματία της «πεντάρας»

Με κομμένη την ανάσα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να δώσουν όσο πιο σύντομα μπορούν και με οποιοδήποτε τρόπο λύση όχι για την ονομασία του γειτονικού κρατικού μορφώματος αλλά την ίδια την παράλογη λογική της αμφιλεγόμενης συνέχισης της ύπαρξής του. Τα Σκόπια αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης καθώς είναι ήδη κομμένα στα δύο αφού οι κάτοικοι τους, Αλβανοί και Σλάβοι έχουν εδώ και πολύ καιρό χαράξει καθένας τη δική τους πορεία. Το αποτέλεσμα είναι «άλλος για Αλβανία τράβηξε και άλλος για Βουλγαρία».

Και εδώ έρχεται η διπλωματία για να μας πείσει, σώνει και καλά, ότι το κρατίδιο πρέπει να υπάρχει για το καλό της Δύσης και την παρεμπόδιση της αύξησης της επιρροής της Ρωσίας στα δυτικά Βαλκάνια.

Με επίπλαστες νότες αισιοδοξίας, τα πολιτικά συστήματα τόσο της Ελλάδας και ιδιαίτερα αυτής, όσο και των Σκοπίων προσπαθούν να πείσουν την αντίστοιχη κοινή γνώμη ότι όλα θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Για τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων, βεβαίως.

Κάτι για την ετυμολογία

Η λέξη Μακεδονία είναι ελληνική. Υπάρχουν τρεις θεωρίες για την προέλευση του ονόματος. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, Μακεδών ήταν το όνομα του φυλάρχου της φυλής που πρωτοεγκαταστάθηκε στη δυτική, νότια και κεντρική Μακεδονία και ίδρυσε το βασίλειο της Αρχαίας Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι Μακεδνοί ήταν δωρική φυλή.

Το όνομα πιθανότατα προέρχεται από το επίθετο μακεδνός, που σημαίνει «ψηλός», το οποίο χρησιμοποιεί ο Όμηρος για ένα δένδρο λεύκας, και το οποίο ο λεξικογράφος Ησύχιος της Αλεξάνδρειας καταγράφει ως δωρική λέξη που σημαίνει «μεγάλος» ή «ουράνιος».

Μια άλλη θεωρία υποθέτει ότι το όνομα Μακεδόνες μπορεί να σημαίνει «ορεσίβιοι». «Μάκος» στη δωρική διάλεκτο σημαίνει «μήκος». Κανένας Αλβανός ή Σλάβος, αν ρωτηθεί, δεν μπορεί να δώσει απάντηση από πού προέρχεται το όνομα Μακεδονία αφού δεν υπάρχει στη γλώσσα του το ουσιαστικό από το οποίο παράγεται.

Το Σύνδρομο του Κοσσυφοπεδίου

Μια αρρώστια που δεν έχει γιατρειά… Η εξαγωγή της «επανάστασης» του Κοσσυφοπεδίου μετά το 1999 σαν άμεσο επακόλουθο του «Συνδρόμου του Κοσσυφοπεδίου» στα γειτονικά Σκόπια συνδέεται άρρηκτα με ένα σοβαρότερο τοπικό πρόβλημα, εκείνο της δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας» που έχει τις απαρχές του στο έτος 1878.

Μετά τον Ιούνιο του 1999, όταν οι δυνάμεις του Ν.Α.Τ.Ο. (Νorth Atlantic Treaty Organization) κατέλαβαν και διαίρεσαν το Κοσσυφοπέδιο σε πέντε ζώνες. Συνεπακόλουθα, το δυτικό τμήμα των Σκοπίων έγινε ορμητήριο των Αλβανών εξτρεμιστών που προέρχονταν από το Κοσσυφοπέδιο. Η ένοπλη σύγκρουση κορυφώθηκε το 2001 ενώ τα πάθη κατευνάστηκαν, προσωρινά τουλάχιστον, με τη Συμφωνία της Αχρίδας, στις 13 Αυγούστου του ίδιου έτους, η οποία προωθήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το καζάνι «σιγοβράζει» καθώς υφίσταται ακόμα η εθνοτική αντιπαράθεση λόγω αγεφύρωτων πολιτισμικών και θρησκευτικών διαφορών μεταξύ Αλβανών και Σλάβων.

Οι Αλβανοί εξτρεμιστές, υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας του δυτικού τμήματος του κρατιδίου, που έχουν την υποστήριξη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, βρίσκονται κυρίως στις περιοχές του Τέτοβο, Κουμάνοβο και Γκόστιβαρ.
Το σίγουρο είναι ότι ο κλάδος ελαίας που τείνουν οι πολιτικοί της αλβανικής πλευράς που συμμετέχουν στη διακυβέρνηση των Σκοπίων, σχετικά με την ονομασία, δεν έχει απήχηση στο αλβανικό πληθυσμιακό στοιχείο.

Οι εθνικιστές Σλάβοι αντιδρούν

Στις αρχές του 2017 συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή του εθνικιστικού VMRO – DPMNE (της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης - Δημοκρατικό Κόμμα για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα), σ.σ. όπως βλέπετε, ακόμα και εδώ οι Σκοπιανοί καπηλεύονται τον ελληνικότατο όρο, για να συζητήσει την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Η Επιτροπή υπογράμμισε ότι η υλοποίηση της «Διακήρυξης των Τιράνων», που υπέγραψαν τα τρία μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων και οι προσπάθειες να επιβληθεί η αλβανική ως επίσημη γλώσσα στη χώρα, αποτελούν απόπειρα «επαναπροσδιορισμού» των Σκοπίων σε βάρος των Σλάβων.

Τέλος, το εθνικιστικό κόμμα σημειώνει ότι οι παραχωρήσεις στις οποίες προβαίνει η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (σ.σ. με πρόεδρο τον Ζάεφ) προκειμένου να σταθεροποιηθεί στην εξουσία, μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστη ζημιά στη χώρα, καθώς και εντάσεις και μακρά αστάθεια.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να συναινέσει με κανένα τρόπο στην παραχώρηση του όρου Μακεδονία ή των παραγώγων του στα χέρια των Αλβανοσλάβων των Σκοπίων. Πρόκειται για ευκαιριακό κρατικό μόρφωμα χωρίς κανένα μέλλον, αφού μόλις χρησιμοποιηθεί από τους ενδιαφερόμενους θα αφεθεί στην τύχη του, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για ολόκληρη τη Χερσόνησο του Αίμου.

Ας τα ονομάσουν Βαρντάρσκα, Δαρδανία, Αλβανοσλαβία, Σλαβαλβανία… Μακεδόνες δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ. Η Μακεδονία είναι μια και είναι πάντα ΕΛΛΑΔΑ!